Fördelar med DynaliftDynalift C-38 katamaranskrov, 11.66 x 5.00 m

Dynalift C-38 katamaranskrov, testkörning med SSRS, 7 ton, 48 knop, 2 x 350 hk, se försumbar svallvåg

 

Dynalift-konceptet

Dynalift är en stegskrov baserad på hydroplanprincipen som ger 25 % lägre motstånd jämfört med ett konventionellt skrov. Skrovet blir helt galopperingsfritt i alla farter och saknar planingströskel.

Konceptet används på samtliga båtmodeller från Dynalift powerboats AB och fungerar på alla storlekar av planande motorbåtar, både katamaraner och enskrovsbåtar upp till 25 m.

Skrovkonceptet är anpassat till båtar som utsätts för hård vind och grov sjö. Vi vänder oss därför främst till dig som arbetar på sjön.

Dynalift bygger upp ett högre planingstryck som gör att båten planar tidigare, blir mer belastningstålig och lättdriven. Den våta ytan reduceras desto fortare båten går och ger därmed lägre vattenmotstånd. Detta gör båten mycket lättdriven, vilket minskar bränsleförbrukningen och ger ca dubbel aktionsradie på samma mängd bränsle. Toppfarten blir 25 procent högre och man sparar så mycket som 50 procent bränsle.

Skrovet ger också försumbar vågbildning. Pga av det högre planingstrycket minskas svallvågen avsevärt. Det blir mindre påverkan på miljön då slitage på stränder reduceras. Risken för olyckor som orsakas av svallvågor blir lägre.

Tester genomförda av bl.a. SSRS, Chalmers, Mercury, Yamaha, Vi båtägare och Motorboat & Yachting

I testerna har Dynalift-skrovet visat sig vara överlägset när det gäller prestanda, låg bränsleförbrukning och sjöegenskaper. Dynalift ger sjösäkra miljöbåtar som skräddarsys enligt kundens behov.

SSRS önskade en 8,5 tons båt med fartkravet ”35 knop alltid” dvs även i storm. Tester med en C-38 prototyp i full skala genomfördes i vindstyrkan 25-35 sekundmeter. Dynalift  C-38 klarar kraven med god marginal.

Dynalift fungerar på alla storlekar av planande båtar, här C-38:or (11,66 x 4,95 m) och GoCat (4,00 x 1,70 m)

Miljömedvetenheten har idag vuxit sig stark även på sjön. Miljövänlig, bränslesnål och säker är numera ledord för de flesta vid köp av båt. Många efterfrågar individuella lösningar gällande överbyggnad och däck. Generellt är önskemålen:

  • Snabb båt på transportsträckorna, sjösäker, mjuk gång, utan avdrift
  • Stabil arbetsplattform med stor yta, skräddarsydd
  • Bränslesnål och litet svall = miljövänlig

Med Dynalifts skräddarsydda båtar motsvarar vi förväntningarna. Med den betydande bränsle-besparingen och en obefintlig vågbildning är Dynalift förmodligen marknadens bästa miljöbåts-koncept idag.